Draagconsult

Vaak wordt het dragen van je baby vooral als praktisch gezien. Je hebt de handen vrij voor andere dingen. Maar dragen is gewoon ook heel natuurlijk. Het instinct van de baby is dat het gedragen wil worden door de moeder of vader, om zich veilig te voelen. En bovendien om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.

Dat baby’s eeuwenlang gedragen zijn, kun je nog steeds aan de reflexen zien. De grijpreflex bijvoorbeeld. Waarmee de baby zich vast probeert te grijpen aan de ouder. Een ander instinct is het huilen. Baby’s kunnen nog niets en zijn volledig afhankelijk van hun ouders. Als een baby wordt weggelegd, denkt de baby dat hij in gevaar is. Door hard te huilen is zijn overlevingskans groter omdat hij wordt gehoord en weer opgepakt zal worden.

We zijn ervoor gemaakt. Als je een baby optilt, zie je dat hij instinctief een draaghouding aan neemt. Hij trekt zijn knietjes omhoog (spreid-hurkhouding). Dit is een natuurlijke en fijne houding voor je baby. Van nature draagt de mens een kind vaak op de heup. Op die plek past een baby dan ook precies. Plat op de rug liggen is geen natuurlijke en ontspannen houding. Alle kwetsbare organen zijn onbeschermd en dat voelt onveilig voor je baby. Daarnaast krijgen veel baby’s een afgeplat hoofd. Hieraan kun je zien dat ze niet langdurig plat horen te liggen. Het hoofd is er gewoon niet voor gemaakt.

Dragen heeft heel veel voordelen voor jou en je baby:

  • Door in de juiste houding te dragen, kunnen de heupgewrichten zich optimaal ontwikkelen.
  • Interactie met de omgeving en fysiek contact beïnvloeden en stimuleren de hersenontwikkeling.
  • Fysiek contact heeft een positieve invloed op de hechting. Wanneer mensen elkaar aanraken komt het hormoon oxytocine vrij, ook wel het liefdeshormoon genoemd. Het stimuleert bijvoorbeeld de toeschietreflex bij borstvoeding en heeft een rustgevende werking op zowel ouder als kind.
  • Je kind ontdekt vanaf een vertrouwde en veilige plek de wereld om zich heen. Dragen biedt een baby de mogelijkheid om vanaf volwassen ooghoogte kennis te maken met de wereld en tegelijkertijd de kans om weg te kruipen tegen de ouder aan wanneer het even teveel wordt.
  • Je baby hoort hoe je met anderen communiceert en ervaart de omgeving een stuk beter dan wanneer hij ligt. Hij voelt de reacties van de ouder op dingen uit de omgeving. Zo leert de baby ook zijn eigen (schrik)reacties te reguleren. Taalverwerving is samen met de hechting een belangrijke voorwaarde voor een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling.
  • Het is gemakkelijk om de signalen van de baby goed te leren kennen en op te pikken wanneer een baby zo dichtbij gedragen wordt.
  • Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s die regelmatig gedragen worden, minder vaak huilen en minder vaak last hebben van krampjes en reflux dan baby’s die niet gedragen worden. Door te dragen wordt de baby geholpen zich prettiger te voelen, dichtbij de ouder in een ontspannen houding.
  • Tijdens het dragen is er vanzelf steeds beweging, net als in de baarmoeder. Bij elke beweging die de dragende ouder maakt, beweegt de baby vanzelf mee. Dat geeft de baby een vertrouwd gevoel en maakt de overgang van voor en na de geboorte makkelijker.
  • Jonge baby’s kunnen hun temperatuur nog niet goed zelf reguleren. Wanneer een baby bloot of met weinig kleding aan gedragen wordt, draagt het lichaam van de moeder eraan bij dat de baby op de juiste temperatuur blijft.
  • Bij pijn werkt lichaamswarmte beter dan een kruik.
  • Voor baby’s met reflux is het bovendien prettig om rechtop gedragen te worden na een voeding.
  • Als de baby kalmeert in de draagdoek, of zelfs in slaap valt, geeft dit de ouder het gevoel dat hij of zij het goed doet. Dit maakt dat de ouder gemakkelijker openstaat voor de signalen van zijn kind met positieve effecten op de hechtingsrelatie met de baby.

Er zijn inmiddels verschillende draagsystemen op de markt die gebruikt kunnen worden voor het ergonomisch dragen. De belangrijkste soorten zijn de rekbare doek, de geweven doek, de ringsling en de voorgevormde ergonomische drager (mei tai, half buckle en full buckle).

Om erachter te komen welk draagsysteem bij jullie past, is een draagconsult aan te raden. De keuze voor een bepaald draagsysteem is een hele persoonlijke keuze. Tijdens een draagconsult krijg je informatie over de verschillende systemen en kun je ze passen met je baby of (eerst) met een speciale draagpop. Door het draagconsult al tijdens je zwangerschap te plannen, kan je je baby vanaf de geboorte direct gaan dragen!

Ook bij het aanleren van een bepaalde knooptechniek voor het dragen van je kindje in een rekbare doek of een geweven doek kan ik je helpen. Stap voor stap help ik je zodat je je aan het eind van het consult vertrouwd voelt met de techniek en je kindje met plezier en vertrouwen kunt gaan dragen.

Een finetune-consult is bedoeld voor degenen die al bekend zijn met dragen, maar niet tevreden zijn over de houding van hun kindje in de draagdoek of ergonomische drager. Samen kijken we hoe we kunnen zorgen dat jouw kindje wél goed gedragen kan worden. Ook bij lichamelijke klachten van de ouder/ verzorger door het dragen kan ik helpen om de juiste ondersteuning te vinden voor zowel de baby als degene die draagt.