Shantala babymassage

Als docent Shantala babymassage geef ik instructie babymassage, meestal individueel maar op verzoek ook in een kleine groep. Babymassage draagt onder andere bij aan een gezonde hechting tussen ouder en kind en daarmee aan de basis voor een gelukkige toekomst samen!

Shantala babymassage

Shantala babymassage is een liefdevolle ontspanningsmassage. Het is een eenvoudige massage die uitgaat van een respectvolle benadering, is niet moeilijk om te leren en heerlijk om te ontvangen én te geven. Het kan door de ouder/ verzorger gegeven worden en is voor beiden een fijne en mooie manier van contact maken en elkaar liefdevolle aandacht geven!

Je laat de baby ervaren: dit ben jij en jij bent goed zoals je bent. Hierdoor schep je een veilige situatie. Dit komt de geestelijke en emotionele ontwikkeling ten goede en versterkt de band tussen jou en je kindje.

Het belangrijkste effect van babymassage is dat de band tussen jou en je baby versterkt wordt en dat je leert de lichaamstaal van je baby beter te begrijpen. De massage heeft een kalmerende invloed op het hele organisme, de tastzin wordt ontwikkeld, waardoor de baby leert met vertrouwen en zachtheid te reageren. Dit vertrouwen vormt een goede basis voor het opbouwen van een hechtingsrelatie.

Shantala babymassage is voor iedere baby geschikt en in het bijzonder geschikt voor kindjes die veel huilen en last hebben van darmkrampjes. Ook baby’s die erg gespannen zijn, erg gevoelig zijn of die zich overstrekken hebben zeer veel profijt van babymassage. De baby’s worden rustiger en slapen regelmatiger.

Je kunt aan een cursus Shantala babymassage deelnemen als het kindje tussen de zes weken en negen maanden oud is. Shantala babymassage is een massagevorm die geschikt is voor alle baby’s: van gezonde baby’s tot huilbaby’s of te vroeg geboren baby’s.

Groepscursus

Een groepscursus bestaat uit vier bijeenkomsten van 1½ uur. Iedere les verloopt min of meer volgens een vast patroon in een ontspannen, rustige sfeer. Na het uitwisselen van ervaringen wordt de babymassage stapje voor stapje geoefend, waarbij ik verschillende houdingen en handelingen laat zien met behulp van een babypop. Door middel van verschillende oefeningen wordt de baby gestimuleerd actief te zijn of juist te ontspannen. Na de massage worden de baby’s weer (roterend) aangekleed en eventueel gevoed. Onder het genot van een kopje koffie of thee worden ervaringen uitgewisseld, waarna op iedere bijeenkomst een bepaald thema aan de orde komt. Thema’s kunnen zijn:

  • Tiltechnieken en het dragen van je kind op haptonomische wijze
  • Wat te doen bij darmkrampjes
  • Lichaamstaal van je kind
  • Hoe ervaar je het ouderschap?
  • Huil- en slaapgedrag van je baby

Babymassage is leuk om te doen met andere ouders en baby’s van bijvoorbeeld de zwangerschapsgym of -yoga!
Kies je voor een groepscursus, dan kun je je individueel inschrijven of zelf een groepje samenstellen. Adres, dagen en tijdstippen kunnen allemaal in overleg.

Individuele cursus

Als je liever individueel les krijgt, kan ik je ook lessen babymassage aanbieden die specifiek zijn afgestemd op jou en je baby.

Hoewel je wat mij betreft ook heel welkom bent binnen een groepscursus, kan een individuele cursus voor jullie prettig zijn als je baby gezondheidsproblemen heeft. Juist wanneer je een kindje hebt dat thuis verpleegkundige zorg nodig heeft, kan babymassage iets toevoegen. Ontspanning kan heel welkom zijn, voor jou en je baby. Door mijn ervaring als kinderverpleegkundige kan ik je helpen om je baby te masseren op een manier die past bij jullie allebei.